Så lägger du om ditt tak
Är du husägare har du alltid något att göra. Husägare bör gå i blåställ under sin fritid. Annars hotar deras hus att förfalla osvikligen. Antingen är det balkongen som måste renoveras, altan som ska byggas, tapeter som hotar att ramla ner från väggarna, fönster som ska bytas ut, eller så är det taket som behöver bytas ut. Bäst är att renovera taket under den torraste perioden under året. Till exempel under sommaren, sensommaren eller september innan regent börjar stå som spön i backen. Varför inte passa på att lägga solpaneler på taket och bli din egen elproducent när du ändå är uppe? Glöm inte att bära hjälm och säkerhetslina. Skulle du slinta kommer du inte så långt så länge du har säkerhetslinan på dig.
Vad för slags tak vill du ha?
Vilket material vill du ha på taket? Det finns nämligen olika material som är mer eller mindre snyggt. Det finns allt från plåttak, till tegelpannor, keramikpannor, betongpannor, shingeltak och papptak. Vilket material som är snyggast är ju en fråga om smak. Sedan bör du ta hänsyn till vilken tidsperiod som ditt hus är byggt under. Ett sekelskifteshus, då tänker vi oss mellan 1800- till 1900-talet, bör du definitivt lägga takpannor i tegel på huset. Hus från mitten av 1900-talet kan ha plåt- eller shingeltak. Har du ett brutet tak från 1930-talet då är takpannor i tegel det som är mest tidsenligt. Ta reda på och läs lite om ditt hus och under vilken tidsperiod det är byggt. När du väl bestämt vilket material som du vill ha taket i, är det sedan dags att sätta sig ner och göra en kalkyl.
Vad kostar de olika taken?
Beroende på hur stort taket är, i kvadratmeter, och lutningen på taket, samt om det är brutet eller inte, blir kostnaden efter dessa omständigheter. Ett tak som kräver 112 kvadratmeter med takpannor i tegel kostar cirka 19.600 kronor. När du byter ut taket mot nya tegelpannor behöver du annat material, som underlagspapp, och lister, stegar med mera. De kan gå på cirka 10.000 kronor. Ska du göra arbetet själv, kostar ju inte det något. Se bara till att alltid vara två på taket. Det är säkrast för dig. Glöm heller inte säkerhetslina och hjälm. Har du ett mycket högt tak, kan du behöva byggställningar runt huset för bästa säkerhet.
Tycker du att det verkar för svårt? Då kan du alltid anlita en professionell takläggare. Med hjälp av ROT-avdraget kostar det inte så mycket. Läs mer här: takläggarestockholm.net.
Andra inlägg
- Solcellslösningar för hållbara hem
- Håltagning i Uppsala – viktigt att tänka på
- Betonghåltagning i Karlstad – olika tekniker och tips
- Mätningstekniker i Västerås – säkrar ditt byggprojekt
- Att tänka på vid husbesiktning i Stockholm
- Viktiga aspekter av värmepumpar i Stockholm
- Ventilation för villa – frisk luft i varje rum
- Flyttfirma i Tyresö med skräddarsydda lösningar
- Laddstolpe till BRF för elbilar
- Producera din egen el med solceller i Stockholm